Перейти до вмісту
Середа, Червень 4

2 червня відмічається День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі. Його основна мета – привернути увагу населення до питань культури харчування.

Правильне харчування, тобто належна, добре збалансована їжа, в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності.

На жаль, люди споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, цукрів, солі, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей, таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування.

Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:

-фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;

-щонайменше 400 г фруктів та овочів в день, крім картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;

-вільні цукри повинні складати менше ніж 10% від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день;

-жири повинні складати менше ніж 30% від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій оліях);

-споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.

Фахівці ДУ «Житомирський ОЦКПХ нагадують основні принципи правильного харчування:

-дотримуватися здорового харчування та уникати переїдання;

-меню повинно бути різноманітним та включати якомога більше різноманітних продуктів;

-калорійність споживаних в день страв повинна заповнювати енергетичні витрати, але не перевищувати рекомендовану добову норму для кожної вікової та статевої категорії;

-не забувати про мікронутрієнти, додавати до раціону йодовану сіль і продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій;

-зважати на розмір порції та співвідношення компонентів;

-раціон змінювати відповідно до віку і поточних потреб, враховувати це перш, ніж змінювати меню. 

Правильне харчування дає нам змогу рости, розвиватися та підтримувати життєдіяльність. Крім цього воно сприяє зміцненню імунітету та є дієвим методом профілактики багатьох захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань.

Бережіть своє здоров’я!

Коментувати
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version