Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може жити:
у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців;
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
МОЗ України