Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних, зіпсованих, отруйних або токсичних продуктів харчування і напоїв.
Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Тому, окрім того, що винуватцями токсикоінфекції є бактерії та токсини, провокаторами захворювання також вважаються конкретні види їжі.
Харчове отруєння може бути двох видів.
Перший називається харчова токсикоінфекція. Її спричиняє вживання зіпсованих продуктів. Прострочені або зіпсовані внаслідок неправильного зберігання продукти харчування уражаються патогенними мікроорганізмами і стають токсичними. Потрапивши в шлунок, вони спричиняють отруєння.
Другий тип харчового отруєння називають токсичним. Він пов’язаний із вживанням в їжу неїстівних або отруйних продуктів.
Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.
Найчастіше людина реагує на неякісні продукти протягом 3−4 годин після їжі. Але у деяких людей цей проміжок часу може бути більшим. Все залежить від «міцності» організму. Та й що за продукти були, теж важливо.
Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, тому що три основні кишкові інфекції – сальмонельоз, ешерихіоз і дизентерія – не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.
Щоб уникнути отруєння кишковими бактеріями, рекомендується дотримуватися деяких правил літнього харчування:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недобро-
якісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником, у встановлений термін;
- ретельне дотримуватись технології приготування харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;
- своєчасно проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди (працівникам окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення);
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- утримуватись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс,пляж) виключити кон-такт продуктів з ґрунтом та піском;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням мити руки з милом і обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
- у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново
звернутись до найближчої лікувальної установи.
Не займайтеся самолікуванням!!
Дотримання вище зазначених правил профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.