Перейти до вмісту
Close Menu
Житомир ЩодняЖитомир Щодня
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook Telegram RSS WhatsApp YouTube
    Житомир ЩодняЖитомир Щодня
    Неділя, Листопад 23
    • Війна
    • Гроші
    • Політика
    • Культура
    • Антифейк
    • Події
    • Про нас
    • Реклама
    Житомир ЩодняЖитомир Щодня
    Home»Здоров'я»Харчові отруєння підстерігають влітку
    Здоров'я

    Харчові отруєння підстерігають влітку

    editorАвтор: editor05.08.2025Коментарів немає2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Поширити
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних, зіпсованих, отруйних або токсичних продуктів харчування і напоїв.

    Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Тому, окрім того, що винуватцями токсикоінфекції є бактерії та токсини, провокаторами захворювання також вважаються конкретні види їжі.

    Харчове отруєння може бути двох видів.

    Перший називається харчова токсикоінфекція. Її спричиняє вживання зіпсованих продуктів. Прострочені або зіпсовані внаслідок неправильного зберігання продукти харчування уражаються патогенними мікроорганізмами і стають токсичними. Потрапивши в шлунок, вони спричиняють отруєння.
    Другий тип харчового отруєння називають токсичним. Він пов’язаний із вживанням в їжу неїстівних або отруйних продуктів.

    Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.

    Найчастіше людина реагує на неякісні продукти протягом 3−4 годин після їжі. Але у деяких людей цей проміжок часу може бути більшим. Все залежить від «міцності»  організму. Та й що за продукти були, теж важливо.

    Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, тому що три основні кишкові інфекції – сальмонельоз, ешерихіоз і дизентерія – не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.

    Щоб уникнути отруєння кишковими бактеріями, рекомендується дотримуватися деяких правил літнього харчування:

    • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недобро-

    якісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником, у встановлений термін;

    • ретельне дотримуватись технології приготування  харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;
    • своєчасно проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди (працівникам окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення);
    • не купувати продукти харчування  на  стихійних  ринках  або з рук у  приватних  осіб;
    • утримуватись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
    • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс,пляж) виключити    кон-такт продуктів з ґрунтом та піском;
    • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
    • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити     питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
    • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
    • перед приготуванням їжі та перед її вживанням мити руки з милом і обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
    • у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново 

    звернутись до найближчої лікувальної установи. 

    Не займайтеся самолікуванням!!

    Дотримання вище зазначених правил профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

    Коментувати
    Житомир Здоров'я Культура Україна
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    editor

    Схожі матеріали

    На 18 маршруті відбулося “покращення” — тепер у вихідні курсує всього 2 автобуси

    23.11.2025

    Поради проти осінньої хандри

    23.11.2025

    Наталка Діденко: На півночі – місцями невеликий дощ, ввечері на Житомирщині та Київщині можливо з мокрим снігом

    23.11.2025

    Сьогодні вдень у Бердичеві рятувальники надавали допомогу 78-річній жінці, яка травмувала собі ногу у підвалі

    23.11.2025
    Коментувати
    Leave A Reply Cancel Reply

    Вибір редакції

    На 18 маршруті відбулося “покращення” — тепер у вихідні курсує всього 2 автобуси

    23.11.2025

    Наталка Діденко: На півночі – місцями невеликий дощ, ввечері на Житомирщині та Київщині можливо з мокрим снігом

    23.11.2025

    Сьогодні вдень у Бердичеві рятувальники надавали допомогу 78-річній жінці, яка травмувала собі ногу у підвалі

    23.11.2025

    Житомирські дорожні реалії: неякісний ремонт, калюжі та корупційні схеми

    23.11.2025
    Останні новини

    Поради проти осінньої хандри

    23.11.2025

    Житомир шокований: 15-річна дівчина, яка залишила новонародженого біля смітника, можливо була зґвалтована своїм дядьком, який нібито служить у ТЦК

    23.11.2025

    Зросла захворюваність на ГРВІ: за тиждень – на 10%

    23.11.2025
    Facebook YouTube WhatsApp Telegram RSS

    Реклама: [email protected]

    Редакція: [email protected]

    Телефон: (098) 748-24-65

    Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання (для інтернет-видань — dofollow гіперпосилання) на Житомир Щодня.

    Матеріали з поміткою «Реклама», «Прес-реліз» та в розділі «Споживач» публікуються на правах реклами.

    © 2025 "Житомир Щодня". Всі права застережено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.