З усіх вітамінів, які існують, мабуть, найпопулярнішим є саме вітамін С. Про його корисні властивості чув чи не кожен. Часто йому приписують прямо таки чудодійні властивості.
Що таке вітамін С?
Його ще називають аскорбіновою кислотою. Він належить до водорозчинних вітамінів, що легко виводяться організмом у випадку перенасичення. Одна з найважливіших функцій вітаміну С — синтез колагену (структурного білка, що відповідає за красу шкіри, волосся, нормальний стан хрящів, кісток та навіть зубів). Також вітамін бере участь у виробленні серотоніну («гормону щастя»).
Рекомендованими добовими нормами вітаміну С є:
- 90 мг для чоловіків;
- 75 мг для жінок.
У разі нестачі відповідної кількості вітаміну в раціоні можуть виникати симптоми гіповітамінозу — кровоточивість ясен, сухість шкіри, уповільнена регенерація шкіри після будь-якого роду пошкоджень, млявість.
У давні часи сильна нестача вітаміну С призводила до тяжкого захворювання — цинги.
Сьогодні недоотримати достатню кількість аскорбінової кислоти вкрай важко. Навіть, якщо у вашому раціоні не багато фруктів з її вмістом, вона майже всюди використовується у якості регулятора кислотності.
Міфи про вітамін С
Міф 1. Вітамін С стимулює імунітет.
Багато років існувала теорія, висунута Лайнусом Полінгом, що вітамін С у високих дозах є профілактикою ГРВІ та укріплює імунітет. Цієї теорії дотримуються й досі, але приймати дозу більшу за норму не варто.
Якщо в організм потрапляє більше аскорбінової кислоти, ніж потрібно, її всмоктуваність кишківником знижується, а надлишок швидко виводиться через нирки. Це збільшує навантаження на нирки та підвищує ризик розвитку гіпероксалатурії, унаслідок якої в нирках відкладаються солі щавелевої кислоти та утворюються камінці.
Міф 2. Краще джерело вітаміну С — цитрусові.
Перше, що спадає на думку при словосполученні «вітамін С» – це лимони та апельсини. Та попри те, що ці фрукти й справді багаті на аскорбінову кислоту, вони далеко не перші за її вмістом. І взагалі, продукти з вітаміном С не завжди кислі.
Топ-5 продуктів за вмістом вітаміну С (на 100 г):
1. Шипшина — 650 мг
2. Обліпиха — 200 мг
3. Чорна смородина — 200 мг
4. Ківі — 180 мг
5. Білі гриби — 150 мг
Для порівняння, у лимоні та апельсині міститься 53 мг вітаміну С на 100 г.
Міф 3. Прийом вітаміну С знижує ризик розвитку онкозахворювань.
Цей міф розвився з міфу щодо властивості вітаміну С укріплювати імунітет. Але, станом на сьогодні не існує ніяких наукових доказів цієї теорії.
Факти про вітамін С
1. Вітамін С допомагає засвоювати залізо.
Дефіцит заліза та анемія, яка виникає внаслідок цього — серйозна проблема для людського організму. Вирішити її допомагає прийом добавок із вмістом заліза. А одночасний із цим прийом вітаміну С дозволяє залізу засвоюватись ефективніше.
2. Вітамін С допомагає засвоювати кальцій.
Так, не лише залізо ефективніше приймати в комплексі з аскорбіновою кислотою, а й кальцій. Комбіновані добавки та БАДи з високим вмістом кальцію та вітаміну С використовують для профілактики остеопорозу (зниження щільності кісток).
3. Вітамін С допомагає піклуватися про стан серцево-судинної системи.
Аскорбінова кислота укріплює кровоносні судини. Ефект від її прийому прирівнюють із легкими щоденними тренуваннями.
Та не варто сподіватися на те, що смачна аскорбінка замінить тренування в спортивному залі.
4. Вітамін С уповільнює старіння шкіри.
Це пов’язано з тим, що аскорбінова кислота бере участь у синтезі колагену. А його нестача, як відомо, негативно впливає на стан шкіри.
5. Вітамін С сприяє схудненню.
Під час тренувань, аскорбінова кислота допомагає ефективніше спалювати жир. Вона допомагає організму брати енергію саме з жирових відкладень.
Будьте здорові та не хворійте!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».